Body Stress Release betekent letterlijk lichaamsspanning loslaten.

Body Stress Release ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam en kan zo een uitkomst zijn bij diverse fysieke klachten.

BSR is een vriendelijke, manuele techniek die het lichaam stimuleert om
deze spanning los te laten waardoor de klachten verdwijnen of verminderen.

Wat is Body Stress Release?

Body Stress Release (BSR) stimuleert het lichaam om opgeslagen spanning of body stress los te laten.

Hierdoor kan deze milde, manuele techniek verlichting geven van pijn en ongemak, afkomstig van heel verschillende oorzaken nl. fysieke, emotionele/mentale en zelfs chemische overbelasting. De vicieuze cyclus van opbouw van overmatige stress wordt doorbroken.

Een Body Stress Release bestaat uit het geven van subtiele druk- en draai-impulsen met de duimen, vingers en handen die doelgericht op welbepaalde plaatsen en in welbepaalde richtingen worden gegeven. De impulsen zijn zacht en worden aangepast aan de gevoeligheid van de cliënt. Je lichaam wordt daarmee vriendelijk uitgenodigd om spanning los te laten.

Wanneer de spanning in je lichaam afneemt, vermindert de druk op de zenuwbanen. Het zenuwstelsel communiceert terug optimaal met je hersenen. Een uiterst belangrijke uitwisseling, die essentieel is om je zelfherstellend vermogen optimaal te benutten, zodat je lichaam weer beter kan functioneren.

Body Stress Release maakt geen gebruik van massage, manipulatie, drukpunten of energiebanen, noch van medicatie. Body Stress Release maakt gebruik van informatie van je lichaam, via een unieke spierreflextest, om te bepalen waar spanning vast gehouden wordt en het zenuwstelsel dus negatief beïnvloed wordt.

De techniek

Deze gezondheid bevorderende, niet-manipulerende techniek werd ontworpen door Gail en Ewald Meggersee, in Zuid-Afrika. Het is een milde en manuele methode om body stress los te maken.

De practitioner start de eerste sessie met een grondige intake en bevraging van je klachten en je verhaal. Details van je klachten, eventuele ongevallen, operaties of breuken, evenals wat je op dat moment ervaart, worden genoteerd.

Nadien neem je volledig gekleed plaats op een comfortabele en speciaal ontworpen BSR behandelbank . De practitioner begint met het vaststellen van body stress door het uitvoeren van kleine druktestjes rondom de ruggengraat en op welbepaalde plaatsen. Je ligt tijdens een sessie voornamelijk op je buik met je gezicht naar de grond gericht.

Wanneer de practitioner bepaald heeft waar en in welke richting de spanning zich vastgezet heeft, voert de practitioner een reeks lichte draai en druk impulsen uit met de duimen, vingers of handen . Het integraal patroon van impulsen geeft signalen aan de hersenen zodat die gepast kunnen reageren op de plaatsen met body stress. Het zelfherstellend vermogen van je lichaam wordt geactiveerd.

Het is een zacht maar heel precies proces – het lichaam heeft geen felle stimulans nodig om te reageren. Dit maakt BSR veilig voor mensen van alle leeftijden, ook bij een zwakke gezondheid.

BSR is een proces waarbij initieel 3 sessies ingepland worden voor een nieuwe cliënt. Afhankelijk van de reacties van het lichaam op de releases, worden vervolgsessies aangeraden. Je krijgt ook tips mee hoe je zelf je herstelproces kan ondersteunen. Dit is belangrijk om maximaal van elke BSR sessie te profiteren. Bij elke vervolgsessie wordt er feedback gevraagd en gepeild naar je welzijn en progressie.

De meeste cliënten zijn op zoek naar verlichting van pijn, vooral in de lage rug, in de benen, de schouders, nekpijn en hoofdpijn. Alle klachten worden opgetekend omdat ze inzicht geven over waar body stress is opgeslagen. Na de sessie legt de practitioner uit waar body stress werd gevonden en toont, eventueel met behulp van didactisch materiaal, mogelijke linken tussen oorzaken en gevolg. Bijv. een persoon met voze vingers ziet op de afbeelding van het zenuwstelsel de link tussen een pijnlijke nek en zijn handen.

Resultaten

Cliënten getuigen over minder pijn en meer beweeglijkheid na BSR sessies.

Wanneer de druk op het zenuwstelsel vermindert, kan je een onmiddellijke verbetering voelen van pijnklachten, stijfheid of van je lichaamshouding. Meestal gebeurt dit wanneer body stress recent is opgetreden – het herstelproces verloopt dan vlot en het evenwicht wordt snel bereikt.

Door de verminderde druk op de zenuwen, volgt er bijna onmiddellijk een betere communicatie in je lichaam, wat kan leiden tot een verbeterde functie van organen. Heel vaak worden klachten als constipatie, blaasproblemen, darmkrampen en maagzuur in eerste instantie niet vernoemd, maar merk je na een BSR sessie hier toch een verbetering.

Indien body stress al langer aanwezig is in je lichaam, zullen meerdere opeenvolgende sessies nodig zijn om dit resultaat te bereiken. Laag per laag lost de opgeslagen spanning in de spieren op en bereiken de spieren uiteindelijk terug de normale spiertonus.

Veelal merk je naast een fysieke evolutie ook een verbetering van je emotionele toestand.

Wanneer spierlagen zich vastzetten, gaat veel energie naar het zich opspannen van het lichaam. Dit veroorzaakt vaak vermoeidheid. Wanneer body stress afneemt, gaan je spieren terug ontspannen en ondersteunend werken. Je ervaart vaak meer energie en vitaliteit.

Het herstelproces

Wanneer de communicatie in je lichaam verbetert, kan je tintelingen, een warmtestroom, meer beweeglijkheid of een gevoel van ruimte ervaren. Een tijdelijke toename of het regelmatig toe- en afnemen van pijn of stijfheid is ook mogelijk.

Dit is een heel normaal verschijnsel in het natuurlijk herstelproces. Je kan dit proces ondersteunen door te luisteren naar je lichaam en jezelf rust te gunnen.

Het is belangrijk dat je je lichaam in een beginnende herstelfase niet overbelast ( zoals zwaar gewicht heffen, onderuit gezakt zitten, druk zetten op de rug), omdat het zenuwstelsel terug snel geïrriteerd kan worden en pijn kan veroorzaken. Wanneer de belasting beperkt wordt, vermindert de irritatie vaak snel en zakt deze weg tot onder de pijngrens.

Daarom is het noodzakelijk je lichaam alle tijd te geven om te herstellen, vooraleer over te gaan tot stressvolle activiteiten.

Waarom schommelt de pijn vaak in de beginfase?

Druk op de zenuwbanen kan een verdovend effect hebben op de gevoelszenuwen. Wanneer die druk vrij gemaakt wordt, kan er in eerste instantie tijdelijk meer irritatie of pijn in de regio gevoeld worden. Dit duidt op een verbeterde communicatie van het zenuwstelsel, waardoor de hersenen signalen krijgen om effectief aan herstel te werken in die specifieke regio.  Wanneer dit herstelproces ondersteund wordt en progressief evolueert, zal de irritatie/pijn terug afnemen en volledig verdwijnen.

Voor wie

Body Stress Release is geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Het is ook veilig tijdens de zwangerschap en bij baby’s.

Vele klachten en ongemakken kunnen veroorzaakt worden door body stress.  Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken, ongeacht de oorzaak. De aanleiding kan een fysieke, emotionele/mentale of chemische overbelasting zijn of een combinatie hiervan.

Baby’s en kinderen kunnen body stress hebben en de gevolgen hiervan ervaren.

Body stress kan ontstaan door een moeilijk geboorteproces, of door valpartijen als kleuter. Opgroeiende kinderen kunnen ook te maken krijgen met emotionele spanningen of angsten.

Een baby kan de gevolgen van body stress uiten door bijv. onverklaarbare huilbuien.

Peuters en kleuters die weigeren te stappen en gedragen willen worden, of klagen over pijnlijke beentjes (o.a. groeipijnen) kunnen body stress hebben in de lage rug.

Bij oudere kinderen kunnen bedplassen, niet stil kunnen zitten, concentratieproblemen… aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van opgeslagen lichaamsspanning.

Door het lichaam te bevrijden van body stress krijgt een kind de kans zich op een optimale manier te ontwikkelen.

Ook zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij een regelmatige Body Stress Release sessie. Naarmate een zwangerschap vordert, komt er meer en meer druk op de onderrug. Body Stress Release maakt de opgebouwde spanning op een zachte manier los waardoor er pijnverlichting kan optreden.

Als voorbereiding op de bevalling kan Body Stress Release ook ondersteuning bieden. Door de druk op de lendenwervels te minimaliseren, verbetert de communicatie tussen de hersenen en het hele bekkengebied.

De sessie op de BSR-bank verloopt, zelfs wanneer je hoogzwanger bent, comfortabel. Je kan je volledig ontspannen terwijl je buik maximaal ondersteund wordt door kussens.

De geschiedenis van Body Stress Release

Body Stress Release werd ontworpen door Gail en Ewald Meggersee, in Zuid-Afrika.

Het begon met een val

Het verhaal van Body Stress Release begint bij een kleine jongen die op 5-jarige leeftijd uit een boom valt. In de 30 jaar die daarop volgen onderging Ewald Meggersee talrijke therapieën. Hij vond helaas geen lange termijn oplossing voor zijn chronische lage rugpijn en pijn in de benen. Uiteindelijk leidde zijn niet aflatende zoektocht tot de ontwikkeling van een totaal nieuwe aanpak: Body Stress Release.

De oorsprong van Body Stress Release

Body Stress Release is ontwikkeld in Zuid-Afrika in de jaren ’80 door het echtpaar Gail en Ewald Meggersee. De slopende pijn van Ewald dreef het koppel naar de VS waar ze in contact kwamen met Dr. Richard van Rumpt, die een methode had ontdekt om de spierreacties van het lichaam te ‘lezen’. Gebruik makend van zijn inzichten ontdekten de Meggersees de perfect georganiseerde manier waarop het lichaam overbelasting opslaat. Daarop verder bouwend ontwikkelden zij gaandeweg een nieuwe gezondheidstechniek die het lichaam helpt om die opgeslagen spanning weer los te laten: Body Stress Release (BSR)

Body Stress Release maakt op een unieke en veilige manier vastgehouden spanning vrij. Het loslaten/verminderen van die overtollige spanning activeert het natuurlijk zelfherstellend vermogen van het lichaam, waardoor een hele waaier van ongemakken zoals o.a. rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, ischias, fibromyalgie, krampen, constipatie, angst, ochtendstijfheid, duizeligheid, … kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

De groei van Body Stress Release

Duizenden mensen hebben wereldwijd de voordelen van Body Stress Release ervaren sinds Gail en Ewald Meggersee hun praktijk in Kaapstad, Zuid-Afrika, openden in 1981.

Velen van hen, waaronder Ewald, hadden vele conventionele gezondheidstechnieken ondergaan, zonder succes. De Meggersees hadden een bijna wonderbaarlijke manier gevonden om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren door reeds lang vastgehouden stress los te maken. Ze wisten dat het werkte omdat Ewald evolueerde van een bijna kreupel naar een sterk en pijnvrij man. Als eerste en voortdurend testkonijn had Ewald zelfs de indruk dat zijn lichaam bleef verbeteren door regelmatige Body Stress Release sessies.

Cliënten ervaarden de voordelen van deze techniek en de mond aan mond reclame verspreidde zich snel. Hun praktijk groeide exponentieel en hulp werd broodnodig. De eerste opleiding tot BSR practitioner vond plaats in 1987 en het aantal practitioners groeide gestaag en wereldwijd. Ondertussen wordt de BSR techniek in 22 landen beoefend, bestaan er 4 (inter)nationale beroepsverenigingen en 2 academies waar de opleiding wordt aangeboden.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.